بعضی از مدارک تاریخی که نشان میدهد شهربانو دختر یزدگرد سوم است بدین قرار است:[1]
1- مرحوم شیخ مفید میفرماید: و کان للحسین ستة اولاد، علی بن الحسین الاکبر، کنیته ابومحمد و امّه شاه ن بنت کسری یزدجرد.؛[2] یعنی برای حضرت حسین شش عدد اولاد بود، اولی علی بن حسین اولاد بزرگ آن حضرت کنیهاش ابومحمد و مادرش شاه ن دختر یزدجرد پادشاه ایران بود.
2- در مناقب نقل میکند هنگامی که اسیران فارس را به مدینه وارد کردند، عمر خواست زنها را بفروشد و مردها را بندههای عرب قرار دهد تا در حال طواف و سعی، حاجیهای بیمار و بیحال و پیرمرد را کول گرفته طواف دهند. حضرت امیرالمؤمنین فرمودند:
رسول خدا فرمود: بزرگواران هر قومی را احترام کنید، اگرچه با شما مخالف و دشمن باشند، و این جماعت فارس مردمانی دانشمند و بزرگوارند، همانا سر تسلیم در مقابل ما فرود آورند و اسلام را قبول کردند، پس من از این اسیران فارس حق خودم و حق بنیهاشم را آزاد کردم.
مهاجر و انصار گفتند: ای برادر پیغمبرخدا، ما هم حق خود را به تو واگذار کردیم، حضرت علی فرمود: خدایا شاهد باش که اینها به من بخشیدند و من هم قبول کردم و همه را آزاد نمودم. عمر گفت علی بن ابیطالب پیشدستی کرد و تصمیم مرا درباره عجمها بر هم زد.
سپس گروهی از اهل مدینه در دختران پادشاهان رغبت کردند، حضرت علی فرمود: آنها را مجبور نکنید، اختیار را به دست خودشان بدهید. یکی از بزرگان عرب به سوی شهربانو دختر یزدگرد اشاره کرد، شهربانو خود را پوشیده و اظهار بیمیلی کرد. به او گفتند آیا شوهر میخواهی؟ شهربانو سکوت کرد.
امیرالمؤمنین فرمود: راضی شد، و باقی ماند انتخاب شوهر، دوباره درباره شوهر سؤال کردند، آنگاه امام حسین را انتخاب کرد و حضرت علی به حذیفه فرمود: عقد او را برای امام حسین جاری سازد.
3- شیخ مفید در ارشاد[3] نقل میکند: علی بن الحسین، مادرش شاه ن دختر یزدجرد پسر شهریار پسر کسری بود، و گفته شده است که اسم مادرش شهربانو بوده است، و حضرت علی حریث بن جابر حنفی را به یک ناحیهای از مشرق زمین حکومت داد.
حریث، دو دختر یزدجرد پادشاه، پسر کسری را به سوی او فرستاد، از آن دو دختر، شاه ن را به فرزندش حسین عطا فرمود و زین العابدین از آن متولد شد
آیا مازندران، همان طبرستان است یا خیر؟ این واژه ها به چه معنا هستند؟
علی ,حضرت ,فرمود ,دختر ,حسین ,شهربانو ,را به ,شاه ن ,علی بن ,حضرت علی ,دختر یزدجرد
درباره این سایت